Trainingstips

Trainingstips : Krachttraining en afvallen, waarom je aan krachttraining moet doen.

Een groot deel van de Belgen sport één of meerdere keren per week. Fitness is met zo’n 22% de populairste sport. Toch zie ik dat er in de sportschool vaak geen krachttraining wordt gedaan. Focus ligt meestal op cardio en krachttraining wordt ‘erbij’ gedaan. Jammer! Want krachttraining biedt enorm veel voordelen voor zowel vrouwen als mannen. Jullie lezen het goed, vrouwen van België. Krachttraining is ook voor jullie een must! Of je nu spieren wilt opbouwen met krachttraining of afvallen, je doelen behaal je het snelst door aan de gewichten te hangen. Daarnaast biedt het een groot aantal andere voordelen.

Waarom krachttraining?

Krachttraining, ook wel trainen onder weerstand, biedt simpelweg een groot aantal verschillende voordelen. Ook wanneer je nog nooit een dumbbell van dichtbij hebt gezien zal je profijt hebben van deze trainingsvorm.

 • Verbetering van het doen van alledaagse activiteiten
  Of het nu gaat om boodschappen uit de auto halen of een kastje naar zolder slepen, krachttraining geeft een goede fundering die in het dagelijks leven van pas komt.
 • Verbetering van balans en stabiliteit
  Sterkere spieren staan garant voor een verbeterde balans. Je bent veerkrachtiger wat het risico op vallen en ongelukken voorkomt.
 • Opbouwen spierkracht
  Na je twintigste levensjaar verlies je ieder jaar zo’n 2.5 tot 4 kilo spier iedere 10 jaar. Dit komt onder andere door een andere hormoonhuishouding. Krachttraining voorkomt verlies van spieren en bouwt hetgeen wat je verloren bent weer op.
 • Verminderd het risico op reuma
  Een inactieve levensstijl en ouder worden kan leiden tot een vermindering in botdichtheid. Je botten worden dus brozer! Consistent aan krachttraining doen verbetert de dichtheid van de botten en voorkomt reumatische aandoeningen.
 • Verlaagd de bloeddruk
  Krachttraining kan helpen bij het voorkomen van hoge bloeddruk. Je versterkt het hart en traint het hart om effectiever te werken
 • Verhoog het aantal verbrandde calorieën
  Krachttraining verhoogt het metabolisme en de mogelijkheid om calorieën te verbranden. Oók in rust. Spieren verbruiken immers meer calorieën dan andere weefsels in het lichaam. Krachttraining is daarom ook een essentieel onderdeel wanneer je wil afvallen.
 • Verminderd pijn in de onderrug
  Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat krachttraining zorgt voor een sterkere onderrug en vermindering in rugpijn.

Oké! De voordelen van regelmatig in de gewichten hangen zijn dus duidelijk. Je zou wel gek zijn om niet aan krachttraining te doen. Maar waar te beginnen?

Beginnen met krachttraining

Je begint met 2 dagen krachttraining per week. Aangezien je slechts twee dagen hebt is het aan te raden full body te trainen. Oftewel, meerdere grote spiergroepen in 1 training. Dit kan je vervolgens uitbouwen naar 3 of meerdere keren krachttraining per week waarbij je per training focus legt op een specifieke spiergroep. Begin met 2 tot 3 oefeningen voor zowel het bovenlichaam als je benen zodat alle grote spiergroepen worden aangesproken.

Over het algemeen wordt aangeraden te beginnen met 3 sets van 10 herhalingen. Het aantal sets en herhalingen is niet van bijzonder veel belang als beginner. Je gaat sowieso vooruitgang boeken onafhankelijk van het aantal sets en herhalingen wat je doet. Verdiep je later in het doen van variaties in herhalingen en sets. Hou tussen sets zo’n 30 tot 60 seconden rust. Tijdens het doen van een set hou je nooit je adem in. Ademhaling is van groot belang.

Veel gewicht kunnen verplaatsen is vaak een ego dingetje. Ik zie enorm veel gasten die véél te zware gewichten gebruiken. Dat gaat ten koste van je vorm én uiteindelijke resultaat. Focus dient te liggen op de uitvoering van de oefening met een uitdagend genoeg gewicht.

En als laatste; krachttraining hoort geen pijn te doen. Als je merkt dat je bijvoorbeeld last krijgt van je schouder tijdens het doen van een bepaalde oefening, stop er dan mee. Achterhaal wat je verkeerd doet door de betreffende oefening op te zoeken en ga voor de bijbehorende perfecte vorm. Er zijn voldoende bronnen te vinden op Internet die je kunnen helpen bij het perfectioneren van een bepaalde oefening.